Vilim Akvitanski

U očima svijeta, ovaj je čovjek imao sve – a ipak nije bio zadovoljan. Vilim Akvitanski (oko 745.-812.) potjecao je iz najviših aristokratskih krugova i možda čak bio u rodu s carem Karlom Velikim.

Kao vojni zapovjednik, Vilim se istaknuo kao hrabar i uspješan general. Bio je bliski čovjek od povjerenja budućeg cara Ludviga i privremeno je sam preuzeo vlast u Kataloniji. Vilim je imao brojnu djecu, bio je poznat po svojoj hrabrosti i smatran je drugim čovjekom u državi.

Međutim, na vrhuncu svoje karijere iznenada je krenuo sasvim drugim smjerom: 804. Vilim je osnovao benediktinski samostan u Gelloneu i sam mu se pridružio nakon smrti svoje žene.

Kao običan brat laik, ondje je obavljao najniže poslove i privremeno se povukao kao pustinjak. Vilim je umro 28. svibnja 812., a papa Aleksandar II. ga je proglasio svetim 1066. godine. Spomendan mu je 28. svibnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.