WHO: Zbog nepravedne podjele cjepiva svijet je na rubu moralnog sloma

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je svijet na rubu “katastrofalnog moralnog sloma” u raspodjeli cjepiva protiv covida-19, pozivajući države i proizvođače da pravednije podijele cjepivo širom svijeta.

Glavni ravnatelj WHO-a Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da su izgledi za pravedniju raspodjelu pod “ozbiljnim rizikom” upravo kada program distribucije cjepiva COWAX namjerava početi s distribucijom cjepiva sljedeći mjesec. On je primijetio da su prošle godine potpisana 44 bilateralna dogovora, a najmanje 12 je već potpisano ove godine. “To bi moglo odgoditi isporuke COVAX-a i stvoriti scenarij zbog kojeg je COWAX i pokrenut kako bi se izbjeglo gomilanje, kaotično tržište, nekoordiniran odgovor i nastavak socijalnih i gospodarskih poremećaja”, rekao je Etiopljanin, prenosi Hina.

Takav ”prvo meni” pristup ostavlja najsiromašnije zemlje i najranjivije u opasnosti, rekao je 18. siječnja na otvaranju godišnjeg sastanka izvršnog odbora organizacije u virtualnom formatu. “Takvi će postupci na kraju samo produljiti pandemiju”, naglasio je.

Globalna borba za cjepivo pojačala se kad se počeo širiti novi soj virusa. Tedros je kao primjer nejednakosti naveo činjenicu da je više od 39 milijuna doza cjepiva primijenjeno u 49 zemalja s višim prihodima, dok je u jednoj siromašnoj zemlji dano samo 25 doza.

Papa: cjepiva moraju biti dostupna svima, a osobito najranjivijima

Papa Franjo je više puta pozvao na međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se najprije otkrilo cjepivo za koronavirus te je isticao da ono, jednom pronađeno, “mora biti dostupno širom svijeta”. Jedno od prvih njegovih upozorenja glede pravedne rasporedbe cjepiva bilo je još u svibnju 2020. godine. Papa je neumoran u isticanju da cjepiva moraju biti dostupna svima, te da “najranjiviji i siromašni moraju biti na prvom mjestu” (hina.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.