Zagrebački mitropolit Porfirije izabran za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Porfirije Perić je 46. po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve, izvijestila je u četvrtak 18. veljače agencija Tanjug, a prenose drugi srpski mediji.

Novoizabrani patrijarh, nasljednik pokojnog Irineja Gavrilovića, do danas je obnašao službu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog na koju ga je imenovao Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na svom redovnom svibanjskom zasjedanju 24. svibnja 2014. godine. U finalnom izboru koji se održao u Hramu svetog Save za novoga patrijarha SPC-a našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Saborom Srpske pravoslavne crkve predsjedavao je episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, u srijedu 17. veljače hospitaliziran u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Izboru novog patrijarha nazočilo je 36 vladika SPC-a, od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, nedostajali su episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australsko-novozelandski Siluan i episkop zapadno-američki Maksim. U kripti Hrama svetog Save svakog vladiku dočekao poseban stol, opremljen mikrofonom i monitorom na kome su snimani svi govornici, a svakom od njih je bio dostupan i fascikl s Ustavom SPC-a koji regulira izbor poglavara, rokovnik za bilješke s logom SPC-a i bočica s alkoholom za dezinfekciju ruku.

Četiri sada od početka zasjedanja Sabora SPC-a objavljeno da je novi patrijarh Porfirije 

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je svetom arhijerejskom Liturgijom sa prizivom Svetog duha za izbor 46. patrijarha. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjedavajući Svetim arhijerejskim sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Vrata Hrama zaključala su se u 12.00 sati, a ispred njih je na izbor novoga patrijarha čekao veliki broj medijskih ekipa. Nešto prije 16 sati objavljeno je da je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, izvijestio je Tanjug, a prenose novosti.rs u četvrtak 18. veljače.

Životopis novog patrijarha SPC-a

Porfirije Perić rođen je 22. srpnja 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić, koji su se nakon Drugog svjetskog rata iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Doktorirao u Ateni 2004. godine

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine. Nakon što je zaređen za monaha u manastiru Dečani, po završetku fakulteta otišao je na postdiplomski studij u Atenu gdje je ostao do 1990. godine. Na Bogoslovnom fakultetu u Ateni 2004. godine obranio doktorsku disertaciju na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta”.

“Nisam političar, nego svećenik”

Ima onih koji Porfiriju spročitavaju i nedovoljno tvrd odnos prema “srcu Srbije”, prema pitanju Kosova. “Pitanje Kosova je toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikantskih interesa”, rekao je Porfirije 2018. godine i istaknuo da moli da politički lideri budu kadri pronaći rješenje u kojem će nezadovoljstvo obiju strana biti svedeno na minimum. “Nisam političar, nego svećenik”, rekao je tada mitropolit Porfirije za Ekspres.

Evanđeljem nadahnuti govor Porfirija u Glini, 2016.

Budućnost je pred nama, ekumenizam i dijalog su važni

Kakav će patrijarh biti pokazat će vrijeme koje je pred nama. To će uvelike ovisiti o tome hoće li uspjeti napraviti zdrav otklon od trenutne srbijanske Vlade koja ga je ranije bila okarakterizirala kao svog favorita.

Osobito bi bilo važno da novi patrijarh SPC nastavi biti ekumenski i dijaloški otvoren kao što je bio u Zagrebu posljednjih godina.

Mitropolit zagrebački Porfirije pozdravlja Papu Franju, Svjetski dan molitve za mir Asiz 20. rujna 2016. godine (fratellanza.net)
Vrijeme na videu 36:18

(fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.