Zamjenik patrijarha SPC: Podcijenili smo koronavirus, to je naš mentalitet

“Koronavirus nas je naučio da iskušenja moramo shvatiti ozbiljnije i ponašati se u skladu s njima”, rekao je u intervjuu za Nova.rs mitropolit dabro-bosanski i mjestobjustitelj (čuvar patrijarške stolice) Srpske pravoslavne crkve Hrizostom Jević.

Mjestobjustitelj Hrizostom najavio je da će se rado odazvati pozivu na cijepljenje i da je veliki zagovornik imunizacije i cijepljenja. Istaknuo je da mu nije važno je li cjepivo rusko, američko ili europsko.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje ponašanje SPC u vrijeme pandemije, Hrizostom je rekao: “Bilo je sigurno grešaka. Moram priznati da smo podcijenili koronavirus i nismo razumjeli njegovu opasnost. Nismo razumjeli što korona nosi sa sobom i da je riječ o ubojitom virusu, koji je ubio našeg poglavara Irineja, mitropolita Amfilohija, vladiku Milutina i desetke svećenika, monaha i monahinja. Možda je sve to što se dogodilo bila cijena našeg nepoštivanja propisa koje su odredile epidemiološke službe. Dok je u Europi ili Kanadi samo šest ili deset vjernika smjelo ući u crkvu, kod nas je bilo na desetke i stotine ljudi. To je naš mentalitet i opet smo dobro prošli kako smo mogli. Osobno sam prošao kroz to iskušenje koronavirusa, ali nisam mogao a da se ne zarazim, s obzirom na to da sam bio u središtu virusa kad je bio sprovod. Covid je poharao cijeli svijet, a poharao je [*oga mi] i nas. Ali nadamo se boljem, sada je najvažnije da je cjepivo došlo – rekao je Hrizostom.

Preminuli patrijarh: “dim tamjana najbolja je zaštita od virusa”

Dnevni list Alo je sredinom ožujka 2020. prenio izjavu pokojnog patrijarha Irineja, koji je naveo da dim od tamjana štiti od korona virusa, čime je čitatelje potencijalno doveo u zabludu. “Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan liječnik rekao da je dim tamjana najbolja zaštita od virusa, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razloga za brigu“, izjavio je pokojni patrijarh za Alo, te dodao: “Zato nastavljam sasvim normalno sa svim svojim aktivnostima, koje podrazumjevaju obilaske svetinja, služenje liturgije, pričešćivanje vjernika i razgovore s njima. Pomno pratim što se događa kod nas i u svijetu, koliko oboljelih ima, ali dat će Bog da to stane. Nadam se da hoće i molim za to” – naveo je tada poglavar SPC.

SPC uskoro bira patrijarha

Srpski patrijarh Irinej preminuo je 20. studenog 2020. zbog komplikacija izazvanih infekcijom koronavirusa. Iako se o njegovom mogućem nasljedniku u srpskim medijima nagađalo i prije njegove smrti, karakterističan način izbora poglavara SPC (tzv. “Apostolski” ždrijeb), kao i razni isprepleteni odnosi među arhijerejima, o kojima šira javnost često zna malo ili gotovo ništa, svaku takvu projekciju čine, najblaže rečeno, nezahvalnom.

Izborni Sveti Arhijerejski Sabor najavljen je za 18. veljače 2021. godine. Ono što situaciju danas čini posebnom je otvoreno i naglašeno blizak odnos aktualne državne vlasti u Srbiji i dijela hijerarhije SPC. Neki od kandidata za novog patrijarha koji se spominju su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, vladika bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Hrizostom (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.