Zapošljavanje u najmanjoj državi na svijetu: Vatikanski natječaji za posao

Vatikan zapošljava oko 4800 ljudi – muškaraca, žena, svećenstva i laika. Poslovi su vrlo traženi, ali su uvjeti posebni. Što nudi vatikanski poslodavac i gdje možete pronaći slobodna radna mjesta?

Severina Bartonitschek

Katalogiziranje glazbenih rukopisa s punim radnim vremenom: Za ovo kandidat ili kandidatkinja treba imati znanje latinskog i diplomu humanističkih znanosti. Za novog službenika ili službenicu za usklađenost potrebno je iskustvo u borbi protiv pranja novca i protiv financiranja terorizma. Zauzvrat dobiva stalni ugovor o radu, upravo kao i risk manager za ulaganja u financije i nekretnine.

U ovim oglasima za posao nedostaje obaveza uključivanja osoba svih spolova. Vrijedi sljedeće: „Zbog pastoralne i crkvene naravi službe potrebno je poštivanje načela crkvenog učiteljstva.“ Ponude poslova ne nalaze se na uobičajenoj internet burzi, već su objavljene na posebnom vatikanskom portalu za zapošljavanje (OVDJE).

Puno radno vrijeme tjedno ima 36 sati
Prije otprilike godinu i pol, vatikansko Tajništvo za ekonomiju počelo je online oglašavati radna mjesta u najmanjoj zemlji na svijetu. To je novost. Čitave obiteljske dinastije svoje su postojanje temeljile među ostalim na položaju u Papinskoj državi – prenoseći položaj ili posao s oca na sina, s majke na kćer i tako dalje. Preporuke za nova imenovanja bile su ranije i još uvijek su jednako uobičajene. Sretan je tko poznaje nekoga tko poznaje nekoga… Poslovi u Vatikanu i danas su cijenjeni i traženi – od vratara do šefova dikasterija.

Od oko 4800 zaposlenih, više od polovice radi za Svetu Stolicu, odnosno u dikasterijima, medijima ili veleposlanstvima, odnosno nuncijaturama. Ostali su zaposlenici Vatikana koji se prostire na 44 hektara: vrtlari, prodavači u supermarketima ili službenici u pošti, muzejski čuvari, čistači.

Puni radni tjedan u Vatikanu traje 36 sati. Isplata plaća se vrši prema definiranim platnim kategorijama i razinama, kako je nedavno istražila francuska agencija Imedia. Sukladno tome, zaposlenici primaju između 1500 i 3000 eura mjesečno, uz 13 plaća godišnje. Svake dvije godine postoji dodatak za radni staž i usklađivanje inflacije – ako ih Papa ne zamrzne, kao 2021., zbog pandemije Covida. Stariji zaposlenici u višoj, drugoj kategoriji primaju plaću između 2900 i 3600 eura mjesečno. Odbitak za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kreće se oko deset posto bruto plaće. Ne naplaćuje se porez na dohodak.

Plaće veće nego u Italiji
Stalno zaposleni imaju pravo na 22 ili 25 dana godišnjeg odmora, ovisno o tome rade li pet ili šest dana tjedno. Strani zaposlenici u sjedištu univerzalne Crkve dobivaju dodatne dane godišnjeg odmora – tri dodatna dana za Europljane i pet za ljude iz ostatka svijeta. Žene dobivaju šest mjeseci rodiljnog dopusta, a novopečeni očevi tri dana. Skrb za djecu moraju potražiti izvan vatikanskih zidina. Vatikanski zaposlenik koji nije klerik odlazi u mirovinu sa 65 godina. Nema naknade za nezaposlene i štrajk je zabranjen.

Dokinute neke privilegije
Papa Franjo ukinuo je neke privilegije vlastitim zaposlenicima. Više nema povlaštenog pristupa vatikanskim nekretninama, odnosno stanovima. Dosadašnje niske najamnine postupno će se ukidati i prilagođavati uobičajenim tržišnim cijenama. I papa Benedikt nastojao je barem teoretski zaustaviti te privilegije. Neposredno prije svoje ostavke osnovao je „Nezavisnu procjeniteljsku komisiju za zapošljavanje laičkog osoblja pri Apostolskoj Stolici“ da ispita svakog kandidata.

Iako su plaće na najnižim razinama ponekad više nego u Italiji, obiteljski život u Rimu – pogotovo bez prednosti najma – teško je voditi s vatikanskim primanjima. Mala je važnost jeftinije hrane u vatikanskom supermarketu i niži porez na benzin. Zato se Vatikan često oslanja na svećenike, redovnice i redovnike za svoje zaposlenike i zaposlenice – bez trajne vezanosti, ali s pristupom jeftinijim sobama u brojnim katoličkim kućama u Rimu. U jednom od njih, vatikanskom pansionu Santa Marta, živi papa Franjo. Ne prima nikakvu plaću, ali živi u smještaju s punim pansionom (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.