Zollner: Naš novi program protiv zlostavljanja namijenjen je podršci redovnicama

Seksualno nasilje, iskorištavanje: redovnice diljem svijeta posebno su u opasnosti. Novi program Instituta za antropologiju na rimskoj Gregoriani sada je namijenjen pomoći redovnicama u borbi protiv zlostavljanja. Predstavio ga je voditelj Hans Zollner.

Novi program Instituta za antropologiju na rimskom Sveučilištu Gregoriana ima za cilj podržati redovnice diljem svijeta u borbi protiv zlostavljanja. „Alat ima za cilj pokazati koje mogućnosti i potrebe postoje da se od toga obranite, koje institucije postoje koje mogu pomoći i koje korake treba poduzeti u redovničkoj zajednici ili u mjesnoj Crkvi kako bi redovnice mogle raditi sigurno i s poštovanjem dostojanstva“, rekao je isusovac Hans Zollner u intervjuu za domradio.de u četvrtak 13. lipnja. Stručnjak za prevenciju je voditelj instituta.

Program je takozvano „mješovito učenje“ („blended learning“): određeni dio sadržaja nudi se online, a uz to će se održavati događaji na samom institutu. Dostupan je institucijama i zajednicama. Radi se o prepoznavanju, prijavljivanju i sprečavanju seksualnog nasilja. „Svi koji sudjeluju u takvim programima također imaju podršku i, pod određenim okolnostima, pratnju ako se susreću s osobnim teškim stvarima ili ako imaju dojam da žele s nekim razgovarati“, kaže Zollner.

Posebno su ugrožene redovnice

Prilikom izrade programa vodili smo računa o zlostavljanju koje trpe redovnice, kao i o zlostavljanju koje žene mogu činiti jedna prema drugoj, objasnio je Zollner. U prošlosti i do danas, redovnice su na mnogim mjestima tretirane kao sluškinje, posebno od strane svećenika. I dalje su u mnogim dijelovima svijeta posebno ugrožene – „u području rada, seksualnosti i duhovne moći“. Program bi redovnicama trebao pružiti i alat kojim mogu prepoznati oblike „groominga“ koji postoje. Pojam se odnosi na uspostavljanje relacije radi zlostavljanja.

Prema Zollneru, ima još puno posla za identificiranje i borbu protiv zlostavljanja nad redovnicama. Ne radi se samo o stvaranju svijesti i samopouzdanja za prijavu zlostavljanja, nego i o tome da se žrtvama pruži razina sigurnosti koja omogućuje prijavu takvih zločina, istaknuo je isusovac. „Nadamo se da će program također doprinijeti osiguravanju da žene i sve ranjive osobe kojima je potrebna zaštita mogu živjeti sigurno i poštovano u svim dijelovima svijeta i u svim institucijama“ (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.