Paul Zulehner u Zagrebu: Savez stranke i Crkve opasnost je za proročku dimenziju Crkve

Članovi i stipendisti Pastoralnog foruma i PosT-Netzwerka posjetili su sjedište Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, a na Nadbiskupijskom pastoralnom institutu su održali skup o Crkvi u društvima Istočne i Srednje Europe. 

Pastoralni forum osnovan prije 35 godina podupire i proučava Crkve u Istočnoj i Srednjoj Europe te stipendijama pomaže mladim teolozima u razvoju pastoralne teologije u tim zemljama. PosT-Netzwerk mreža je pastoralnih teologa Srednje i Istočne Europe, a osnovana je prije 20 godina.

Obje organizacije osnovane su u Beču na poticaj pastoralnoga teologa profesora emeritusa Paula Michaela Zulehnera koji je za Hrvatski radio govorio o položaju Crkve u postkomunističkim zemljama i sinodalnim procesima. Paul M. Zulehner istaknuti je austrijski teolog, svećenik, jedan je od čitanijih autora u svijetu s područja pastoralne teologije i religijske sociologije. S njim je razgovarala Blaženka Jančić.

Profesore Zulehner, kako je došlo do osnivanja ovih organizacije koje ste inicirali?

Ovo je vrlo zanimljiva organizacija koju je utemeljio kardinal Franz König nakon pada Berlinskog zida. Prvo smo napravili veliko istraživanje u svim postkomunističkim zemljama: o tome kakav je bio položaj Crkava tijekom komunizma te kako su se Crkve reorganizirale poslije pada komunizma. I tada smo saznali da su vjernici u vrijeme komunizma bili vrlo uskraćeni. Stoga smo shvatili da trebamo poticati ljude: imamo program za stipendiste, osiguravamo stipendije. Već imamo oko 140 osoba koje su završili doktorate ili habilitacije u Beču i sada su na vodećim pozicijama u svim ovim Crkvama Istočne Europe. A naziv programa je „Beine, nicht Steine“. Dakle, ulažemo u ljude, a ne dajemo novac za zgrade, kao što je ova znamenita zgrada u kojoj se nalazimo. Mislim da sada imamo vrlo zanimljivu mrežu između bivših studenata koji su doktorirali i podigli posebnu organizaciju PosT-Netzwerk za pastoralne teologe u Istočnoj i Srednjoj Europi. Zajedno slavimo obljetnice: Pastoralni forum 35 godina, a PosT-Netzwerk, mreža pastoralnih teologa srednje i istočne Europe, 20 godina postojanja.

Kako Vi sada gledate na položaj Katoličke crkve u postkomunističkim zemljama?

Jedan od naših glavnih govornika, : András Máté-Tóth iz Mađarske, napisao je knjigu o tome – države sada traže svoj vlastiti identitet. I sve zemlje imaju, zbog komunističkog vremena, povezan identitet. I u ovoj situaciji, Crkvama nije lako pronaći svoj vlastiti položaj. Postoji opasnost, kao primjerice u Poljskoj ili negdje drugdje, možda čak u Hrvatskoj, da postoje savezi između jedne stranke i Crkve. Dobro je za stranku, dobro je za Crkvu, financijski naravno, i za vladajuće. Ali to donosi opasnost za proročku ulogu Crkve. I mi u Austriji, u vrijeme kardinala Königa, naučili smo novu vrstu odnosa. Mi surađujemo, ali nismo u istoj prostoriji. Crkva i država su jasno odvojene, ali surađuju. I to je ono što želim čak i za Poljsku, na primjer, za Hrvatsku, za izrazito katoličke zemlje koje imamo u Istočnoj Europi. To jako cijenim. Znam to iz podataka naših istraživanja. Ali bit će to, bojim se, duboka promjena, čak i u tim Crkvama koje ne pronađu svoj novi položaj u demokratskim, pluralističkim društvima.

Mogu li sinodalni procesi pomoći Crkvi u pozicioniranju u društvu?

Pa, imamo jednu stručnjakinju iz Austrije, profesoricu Pastoralne teologije u Linzu: Klara Csiszar. Ona je stručnjakinja za Sinodu. Kada smo putovali ovamo u Zagreb iz Beča, razgovarali smo o situaciji i mogućem ishodu Sinode. Ona kaže da je to možda prilika ne samo za Crkvu. Ako Crkva nauči sinodalnost, što znači poštovanje jednih prema drugima i postizanje kvalitetnog dijaloga, to bi mogao biti dobar model i za demokracije. Obično u Crkvi pitamo što Crkva može naučiti iz područja sudjelovanja (uključenosti, angažmana) od demokracije. Ali mislim da se može postaviti i obrnuto pitanje, što demokracija može naučiti od obnovljene sinodalne Crkve. To je vrlo dobar zadatak za budućnost, zadatak Crkve u svijetu današnjice.

Kako gledate na sinodalne procese Katoličke Crkve u Njemačkoj?

Mislim da je jedini problem koji imaju taj što su previše uranili. Rim ne voli napraviti drugi korak. Oni su „alfa mužjaci“ u Rimu. Oni kažu: mi ćemo napraviti prvi korak. A mi kažemo: sinodalizacija i što je to; koje su strukture i koje su nove metode sudjelovanja i kako promijeniti zakon Crkve. To je pravi glavni zadatak nakon sinode. To će se prvo napraviti, a onda možete provesti svoje reforme u vlastitoj zemlji. A mislim da su Nijemci vrlo dobri. Imaju toliko teologa kao stručnjaka, kojih nedostaje u Rimu. Rim ima premalo stručnjaka. I nadam se da će sljedeća sjednica biti više teološka. To je ono što je kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode rekao na konferenciji za tisak. Moramo koristiti više teologije i moramo razlučiti što čujemo: govori li nam Duh Sveti. I onda moramo pronaći dobar način za donošenje konačnih odluka. To će morati sada učiniti. I to je vrlo veliki izazov za organizaciju sinode. Ali nadam se da imaju Svetog Duha i da će biti uspješni.

Intervju s austrijskim teologom Paulom Michaelom Zulehnerom poslušajte u emisiji Trag vjere u ponedjeljak 08. srpnja na HR1 od 9.05. (radio.hrt.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.