Austen Ivereigh o pozadini sankcija protiv kardinala Raymonda L. Burkea

Papina osoba od povjerenja, novinar Austen Ivereigh, napisao je da je dobio od pape Franje uvid u pozadinu sankcija protiv kardinala Raymonda Lea Burkea. Papa se ogradio od navodnih citata koji su mu pripisani u medijima koji su kritizirali Papu, objavio je Ivereigh na stranici „Where Peter is“, izvijestio je u petak, 1. prosinca 2023., katholisch.de.

Papa je odlučio uskratiti kardinalu Burkeu njegovu vatikansku plaću i stan jer je kardinal koristio te privilegije protiv Crkve. „Rekao mi je da, iako odluka nije tajna, nema namjeru objaviti je u javnosti, ali do ponedjeljka je već procurila“, napisao je Ivereigh.

Nakon Papinog susreta s Ivereighom u ponedjeljak 27. studenog u javnost je dospio navodni Papin citat prema kojem je Franjo na sastanku voditelja vatikanskih dikasterija nazvao Burkea svojim neprijateljem, „i zato mu oduzimam stan i plaću.“ Papa u kratkom pismu Ivereighu piše: „Nisam upotrijebio riječ ‚neprijatelj‘ niti zamjenicu ‚moj‘. Jednostavno sam tu činjenicu objavio na sastanku voditelja dikasterija, bez ikakvih konkretnih izjava.“ Novinar je ocijenio pouzdanim izvještavanje talijanskih i međunarodnih medija prema kojima je kardinal Burke na sastanku opisan kao „izvor nejedinstva u Crkvi“.

„Kardinal u svojoj prisezi obećava poslušnost ‘blaženom Petru u osobi vrhovnog pape’. Formulacija nije slučajna. Tko god je papa, ima karizmu autoriteta koju je Isus povjerio apostolu Petru. Nije stvar osobnog preferiranja ovog ili onog pape. Podrivati, dovoditi u pitanje i dovoditi u sumnju legitimnost autoriteta Petrove službe tvrdnjom da se njezinom obnašatelju ne može povjeriti ta služba izravno je protiv prisege koju kardinali polažu. Ako kardinal postigne takvo uvjerenje savjesti, poštenje zahtijeva da podnese ostavku na dužnost. Ipak, ne samo da kardinal Burke to nije učinio, već je i dalje primao vatikansku plaću od okopet do šest tisuća eura mjesečno dok je besplatno živio u prostranom vatikanskom stanu od preko 400 četvornih metara“, piše Ivereigh.

„Teško je zamisliti da to dopušta bilo koja druga organizacija. Nepravda neovisno bogatog kardinala koji živi na račun Božjeg naroda dok obilazi tradicionalistički krug sijući sumnje u nasljednika svetog Petra trebala bi biti očigledna svakome tko ne živi u svijetu vlastite konfekcije“, zaključuje Ivereigh.

Sada taj stan neće biti besplatan. Ako ga i dalje bude htio koristiti, Burke će Upravi imovinom Apostolske Stolice (APSA) mjesečno morati plaćati najamninu od oko deset tisuća eura.

Mjere koje se tiču kardinala Burkea objavljene su ranije ovog tjedna. Kardinal je u lipnju napunio 75 godina, dob u kojoj dijecezanski biskupi i stariji kardinali moraju podnijeti ostavku. Neposredno prije toga napustio je svoju posljednju službu kardinala patrona Malteškog reda. Od 2008. do 2014. američki kanonski pravnik vodio je najviši crkveni sud, Apostolsku signaturu, a od tada je tamo i sudac. Prema aktualnom Papinskom godišnjaku, koji je objavljen prije njegova odricanja od službe kardinala patrona, kardinal Burke je, uz svoju sudačku službu, bio i član Dikasterija za kauze svetih te je također član Odjela Državnog tajništva za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. Članovi dikasterija u Rimskoj kuriji u pravilu napuštaju službu u dobi od 80 godina.

Godine 2016. kardinal Burke je bio jedan od četvorice kardinala koji su izrazili sumnju u Papine moralne teološke pozicije.

Američki kardinal bio je također govornik na konferenciji „The Synodal Babel“ u kazalištu Ghione u Rimu 3. listopada 2023., odakle je direktno kritizirao Sinodu kazavši da će ona oslabiti moralna učenja Crkve. Među kritičarima na konferenciji uz kardinala Burkea je bio američki svećenik Gerald E. Murray, kanonski pravnik i česti komentator na EWTN-u. Organizator je bila talijanska tradicionalistička mrežna stranica „Nuova Bussola Quotidiana“ koju vodi Riccardo Cascioli. Konferencija se održala dok su 364 punopravna člana i članice sinode, uglavnom kardinali i biskupi, završavali trodnevnu duhovnu obnovu izvan Rima.

Prethodno su kardinal Burke i još četvorica kardinala od pape Franje tražili jasne odgovore na neka pitanja o temeljnim temama sakramenata prije početka listopadske skupštine Sinode. Dikasterij za nauk vjere je objavio Papine odgovore na dubije.

Kardinal Burke nije „kažnjen“, samo je izgubio određene povlastice

Kardinal Burke ovom novom odlukom nije bio „kažnjen“, kako su pisali neki mediji, nego je samo izgubio određene povlastice. Teško da će Burke šetati Rimom gol ili da će biti beskućnik. Kardinal navodno živi u svetištu Naše Gospe od Guadalupea u LaCrosseu, Wisconsin, koje je počeo graditi dok je bio biskup u toj biskupiji.

Michael Sean Winters u svom nedavnom tekstu dolazi do zanimljivog zaključka: „Kada se kardinal Angelo Becciu suočio s optužbama za financijske malverzacije, odrekao se kardinalskih prava i trenutno mu se sudi za pronevjeru. No Burkeu Franjo nije oduzeo pravo glasa u konklavi. Može ići u procesijama u svojoj purpurnoj natražnjačkoj cappa magni koliko god puta želi. Ono što ne može je očekivati da će ga Papa kojeg stalno napada u tome subvencionirati“ (katholisch.de; ika; kta; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.