Austrija: Zaređena prva biskupica u Starokatoličkoj Crkvi

Starokatolička Crkva u Austriji prvi put na čelu ima biskupicu. U subotu, 24. lipnja 2023. evangeličkoj crkvi Gustava Adolfa u Beču zaređena je svećenica Maria Kubin. Na slavlju je sudjelovao katolički biskup Linza Manfred Scheuer, odgovoran za ekumenizam u Austrijskoj biskupskoj konferenciji, izvijestio je Vatican News.

Zareditelj je bio starokatolički nadbiskup Utrechta Bernd Wallet. 58-godišnju Mariju Kubin za novu je biskupicu u travnju izabrala Izvanredna sinoda Starokatoličke Crkve. Njezin moto kao biskupice je „Govori kao proročica“ („Sprich als Prophetin“).

U svojoj propovijedi švicarski starokatolički biskup Harald Rein osvrnuo se na sve veću sekularizaciju društva. Srž kršćanstva je vjera u Isusovu smrt i uskrsnuće te naviještanje uskrsnuća. Kubinin moto izabran je iz ideje da su svi ljudi proroci. „Svaki kršćanin je prorok ili proročica“ te upozorava na društvene izazove, kazao je Rein.

Prva austrijska starokatolička biskupica odrasla je kao aktivna rimokatolkinja sa šestero braće i sestara u Beču. Godine 2006. upoznala je Starokatoličku Crkvu u Grazu kao „vrlo otvorenu, modernu i privlačnu Crkvu“, kako je rekla. Kubin je studirala specijalističku katoličku teologiju u Grazu i na daljinu starokatoličku teologiju u Njemačkoj. Uz to je psihoterapeutkinja s vlastitom praksom u Grazu.

Starokatolička Crkva proizašla je iz unutarkatoličkog suprotstavljanja dogmatizaciji nepogrešivosti i svemoći (primata jurisdikcije) pape na Prvom vatikanskom koncilu (1869./70.). Starokatolici su u ovoj dogmi vidjeli prekid sa starim tradicijama vjere. Starokatoličke Crkve ujedinjene su u Utrechtskoj uniji, utemeljenoj 1889. godine. Ovaj savez trenutno uključuje sedam Crkava iz zapadne i srednje Europe s oko 65 tisuća članova. Ređenje žena za svećenike u Starokatoličkoj Crkvi moguće je posljednjih 20-ak godina (vatican news; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.