Dikasterij za nauk vjere optužio nadbiskupa Viganòa za raskol

Bivši nuncij u SAD-u Carlo Maria Viganò godinama polemizira protiv pape Franje i širi mitove o zavjeri. Sada je Dikasterij za nauk vjere pokrenuo proces. Optužba: raskol.

Prema optužbi, Dikasterij za nauk vjere je sam pokrenuo kanonski kazneni postupak protiv Carla Marije Viganòa. Iz pisma dikasterija koje je nadbiskup objavio u četvrtak na „X“-u (bivšem Twitter-u) vidljivo je da protiv njega pokreću postupak zbog sumnje na raskol. Nadbiskup je optužen za „javne izjave koje negiraju potrebne točke za održavanje zajedništva s Katoličkom crkvom“. Konkretno, riječ je o negiranju legitimiteta pape Franje i prekidu zajedništva s papom kao i odbacivanju Drugog vatikanskog koncila. Kazna za zločin raskola je ekskomunikacija.

Dekret od 11. lipnja 2024. poziva Viganòa da se pojavi u Dikasteriju za nauk vjere 20. lipnja u 15.30 sati s valjanom iskaznicom te da primi optužbu i dokaze. Ako ne imenuje vlastitog odvjetnika, dikasterij će mu postaviti javnog branitelja. Prema dekretu, dikasterij je 10. svibnja odlučio pokrenuti izvanparnični kazneni postupak. Kanonska preliminarna istraga za razjašnjenje dovoljne sumnje nije potrebna. Prema kanonskom pravu, preliminarno istraživanje može se izostaviti ako se čini „posve nepotrebnim“. Prema Viganòu, dekret mu je dostavljen „jednim jednostavnim e-mailom“.

Nadbiskup je na svom blogu komentirao da optužbe smatra kao čast. Potvrdili su njegov stav: „Nije slučajnost da se optužba protiv mene odnosi na dovođenje u pitanje legitimiteta Jorgea Maria Bergoglia i odbacivanje Drugog vatikanskog koncila: Koncil je ideološki, ​​teološki, ​​moralni i liturgijski rak čija je Bergogliova ‘sinodalna Crkva’ nužna metastaza.“ Kao nasljednik apostola, on sam je u punom zajedništvu s Crkvom, ali odbacuje „neomodernističke hereze Drugog vatikanskog koncila“. Iz Viganòovog pisma nije jasno hoće li se podvrgnuti postupku. Prema dikasteriju, ako ne dođe do 28. lipnja, sudit će mu se u odsutnosti.

Sve veća radikalizacija

Zločin raskola kažnjava se ekskomunikacijom, a mogu se izreći i druge kazne poput zabrane boravka, novčane kazne i zabrane nošenja svećeničkog ruha. Kazna nastupa automatski kada je kazneno djelo počinjeno, ali ima puni učinak tek kada je formalno utvrđena u kaznenom postupku ili kaznenom odlukom. Raskol je jedna od teških povreda vjere za koje je kao sudska vlast odgovoran Dikasterij za nauk vjere.

Viganò je bio u diplomatskoj službi Svete Stolice od 1973., a posljednji put kao nuncij u SAD-u od 2011. do 2016. godine. Nakon završetka mandata razvio se u jednog od najoštrijih kritičara pape Franje, kojeg je optuživao za ozbiljne osobne propuste u postupanju s Theodoreom McCarrickom, koji je u međuvremenu razriješen statusa kardinala i svećenstva.

Posljednjih godina Viganò se sve više radikalizirao i širio mitove o zavjerama, posebice u vezi s pandemijom korone, politički se izjasnio u korist bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prošlog prosinca objavio je svoju namjeru osnivanja tradicionalističkog sjemeništa u središnjoj Italiji (katholisch.de; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.