Kardinal O’Malley poziva Kuriju da se odrekne Rupnikove umjetnosti

Unatoč brojnim optužbama za zlostavljanja i zloporabe, Vatikan i dalje koristi umjetnine bivšeg isusovca Marka Rupnika. Voditelj Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini želi ih zadržati. Sada mu proturječi najviši službenik Papinskog povjerenstva za zaštitu djece.

Vatikanski dikasteriji trebali bi se suzdržati od korištenja umjetničkih djela osumnjičenih zlostavljača u svojoj komunikaciji. Na to poziva predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu djece, kardinal Sean O’Malley, u pismu svim dikasterijima, čije je izvatke Povjerenstvo objavilo u petak 28. lipnja. Konkretno, riječ je o mozaicima Marka Rupnika, kojega pogođeni optužuju da ih je seksualno zlostavljao. Prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini prethodno je jasno odbacio pozive pogođenih da se odreknu Rupnikovih djela u vatikanskim tiskovnim i digitalnim priopćenjima. „Ne smijemo prenijeti poruku da Sveta Stolica nije svjesna psihičke nevolje od koje toliki ljudi pate“, istaknuo je O’Malley.

Kardinal želi „pastoralnu razboritost“ kako bi se osiguralo da se umjetnička djela ne prikazuju na način koji se čini kao rehabilitacija ili suptilna obrana navodnih zlostavljača, te da to ne izgleda kao „ravnodušnost prema boli i patnji tolikih žrtava zlostavljanja.“ O’Malley ističe da su posljednjih mjeseci žrtve seksualnog i duhovnog zlostavljanja i zlouporabe autoriteta opetovano kontaktirale Povjerenstvo za zaštitu djece i izrazile svoju rastuću frustraciju što neki vatikanski uredi, posebice Dikasterij za komunikacije, nastavljaju koristiti Rupnikova umjetnička djela.

Pretpostavka nevinosti ne govori protiv obzira prema onima koji su pogođeni

Suđenje Dikasterija za nauk vjere protiv Rupnika još uvijek traje zbog optužbi za psihičko nasilje i seksualno zlostavljanje članova duhovne zajednice koju je utemeljio bivši isusovački svećenik. O’Malley naglašava da se mora očuvati presumpcija nevinosti. U isto vrijeme, Sveta Stolica i njezine institucije moraju pokazivati ​​„mudar pastoralni oprez i suosjećanje prema onima koji su bili ranjeni seksualnim zlostavljanjem od strane svećenika“. Papa Franjo pozvao je ljude da budu osjetljivi i solidarni s onima koji su povrijeđeni bilo kojim oblikom zlostavljanja ili zlouporaba. Kardinal poziva dikasterije da to uzmu u obzir pri ilustriranju sadržaja objavljenih na komunikacijskim kanalima dikasterija i ureda Kurije.

Prefekt za komunikacije Ruffini prošlog je tjedna na medijskoj konferenciji u SAD-u izjavio da se Vatikan neće suzdržati od korištenja umjetnina navodnog zlostavljača Rupnika u vatikanskim komunikacijama. Sve dok proces još nije dovršen, nije na njemu da predviđa odluku. U svakom slučaju, njegov dikasterij koristi samo slike koje već postoje u internom sustavu. Ovo nema nikakve veze s djelovanjem Crkve prema pogođenima. „Jasna je bliskost Crkve sa svakom žrtvom“, rekao je Ruffini.

Nakon kritika Povjerenstva za zaštitu djece, zastara je ukinuta

Rupnik je godinama optužen za razne oblike zlostavljanja. Slučaj je postao javan u prosincu 2022. Istražni postupak Isusovačkog reda pod vodstvom tadašnje Kongregacije za nauk vjere završio je utvrđivanjem zastare navodnog nedoličnog ponašanja. Godine 2022. Isusovački red zabranio je Rupniku javno vršenje svećeničke službe i nametnuo daljnje uvjete. Sredinom lipnja 2023. izbačen je iz reda nakon što je očito ignorirao zahtjeve.

U listopadu je Vatikan objavio da je papa Franjo zadužio Dikasterij za nauk vjere da istraži optužbe protiv Rupnika. Kako bi crkveni postupak protiv Rupnika bio moguć, Papa je ukinuo zastaru. Papinsko povjerenstvo za zaštitu djece prethodno je masovno kritiziralo način na koji se postupa s Rupnikom.

O trenutnom statusu postupka nije poznato ništa. Rupnik je jedan od najznačajnijih suvremenih mozaičara. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je kapela „Redemptoris Mater“ u Papskoj palači u Vatikanu, dovršena 1999. godine. Također je dizajnirao svete prostore u Fatimi, Lourdesu, Krakowu i Washingtonu, D.C., između ostalih. Otkako su optužbe postale poznate, vodila se globalna rasprava o tome kako postupati s njegovom umjetnošću (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.