Katarina Aleksandrijska

„Govoriti istinu moćnicima“ – može li to imati uspjeha? Legenda kaže da je Katarina iz Aleksandrije (3.-4. stoljeće) bolno proživljavala ovaj problem.

Prema legendi, bila je kći poganskog kralja Kostusa i njegove žene Sabinele od Cipra. Budući da se nijedan muškarac nije mogao mjeriti s njezinom inteligencijom, ljepotom i obrazovanjem, ponosna je princeza odbijala sve kandidate za udaju.

U Aleksandriji, u Egiptu, pustinjak joj je konačno predložio Krista kao pravog zaručnika. Katarina se tada krstila i u mističnoj viziji zaručila s Kristom.

Kada je car Maksencije od kršćanskih aleksandrinka zahtijevao poganske žrtve, kaže se da je Katarina otvoreno zatražila od vladara da se odrekne svog praznovjerja i sam postane kršćanin. U raspravi je htjela argumentirano dokazati istinitost svoje vjere.

Car je tada pozvao svojih 50 najboljih filozofa – sve ih je Katarina porazila. Posramljen i bijesan, car je dao mladu ženu mučiti i zatvoriti. Katarinu su trebali voziti na kotačima i raščetvoriti, no kotači su se slomili i umjesto toga ubili mučitelje. Neimpresioniran time, car joj je dao odrubiti glavu. Prema legendi, anđeli su donijeli Katarinino tijelo u samostan Svete Katarine na Sinaju, koji sada nosi njeno ime (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.