KS objavio knjigu ‘Ja sam, ne bojte se’. Riječi pape Franje o izbjeglicama i migrantima

U izdanju Kršćanske sadašnjosti izišla je knjiga „Ja sam, ne bojte se“. Riječi pape Franje o izbjeglicama i migrantima.

Papa Franjo, sin talijanskih migranata i došljaka u Argentinu tridesetih godina prošlog stoljeća, iz prve ruke zna koliko su ranjivi ljudi koji često iz životne nužde moraju seliti u druge zemlje.

Budući da je riječ o globalnom problemu, papa Franjo neprestano govori o njemu. Tako su u novoj knjizi skupljene neke od njegovih najvažnijih riječi o toj temi, bilo da je riječ o homilijama, porukama za Svjetski dan migranata i izbjeglica ili za Svjetski dan siromaha.

Knjiga pruža temeljit i istodobno praktičan vodič za djelotvorno suosjećanje, a ne zaboravlja ni razboritost – vrlinu koja omogućuje upravljati i pružiti pravi odgovor na valove izbjeglica i migranata.

Papa tješi, umiruje, ohrabruje, a ponekad je bolno oštar, primjerice na otoku Lampedusi 8. srpnja 2013.: „I danas se ovo pitanje nameće: Tko je odgovoran za krv ove braće i sestara? Nitko! Svi mi ovako odgovaramo: ja nisam, ja s tim nemam veze, drugi su odgovorni, sigurno ne ja.“

„No, Bog pita svakoga od nas: ‚Gdje je krv brata tvoga koja viče k meni?‘ Danas se nitko na svijetu ne osjeća odgovornim za ovo; izgubili smo osjećaj bratske odgovornosti; upali smo u licemjerni stav svećenika i levita o kojima je Isus govorio u prispodobi o milosrdnom Samarijancu: gledamo brata polumrtva uz rub ceste, možda pomislimo: ‚Siroti‘, i nastavljamo svojim putom, nas se ne tiče; i tako se umirujemo, osjećamo se na mjestu. (…) Oprosti, Gospodine!“

„Knjiga Ja sam, ne bojte se pomaže nam da se zamislimo nad današnjim svijetom, ravnodušnošću i nad samima sobom te nas uči kako živjeti kao braća i sestre“, poručuje izdavač.

Knjigu se može prolistati OVDJE, a može se nabaviti u knjižarama i na mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti (ika; ks.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.