Na Sinodi se traži ukidanje anakronih crkvenih naslova

Na brifingu 20. listopada s novinarima o tijeku skupštine Sinode govorilo se o ulozi biskupa i suodgovornosti laika u Crkvi, o autoritetu koji se doživljava kao služba. Istaknuto je da „biskup ima zadnju riječ, ne jedinu riječ“, kao i to da „sinodalnost može pomoći u sprečavanju zlostavljanja jer ima veze sa slušanjem i dijalogom“.

Što se tiče neophodnih reformi u Crkvi, na brifingu je tajnica Povjerenstva sinode za informiranje Sheila Pires rekla da je na skupštini Sinode bilo riječi o promjenama potrebnim za postizanje veće transparentnosti financijskih struktura i u gospodarskom području. Dodala je da su zatražene i revizije kanonskog prava te dokidanje počasnih „titula“ koje su u Crkvi postale anakrone (npr. svetost, eminencija, ekselencija, monsinjor, prečasni ili velečasni).

Vrijedi podsjetiti da je odlukom od 28. studenoga 2022. riječki nadbiskup Mate Uzinić, polazeći od „evanđeoske jednostavnosti” Isusova nauka, odlučio da se u nadbiskupijskoj komunikaciji više neće koristiti počasni naslovi kao što su „velečasni”, „don”, „prečasni”, „monisnjor”, „preuzvišeni” i sl.

Inače, dokidanje počasnih titula bilo je predviđeno još u poznatoj Shemi XIV. Drugoga vatikanskog koncila, koju je predložilo pedeset biskupa i podijelilo pet stotina, ali je papa Montini u to vrijeme nije prihvatio, pa stoga nije ušla u raspravu. No ovi naslovi ne odgovaraju evanđeoskom modelu i projektu, jednostavnosti Krista i apostolske zajednice, čija se praksa mora smatrati ne samo uzornom nego i propisnom za crkvenu zajednicu koja je naslijedila apostolsku. Jedini naziv koji je prisutan u apostolskoj zajednici je brat/sestra, i oni su najznačajniji i najdublji, zakon sveobuhvatne ljubavi za bratsku i sestrinsku zajednicu. Žurno je stoga da se Crkva, nakon dva tisućljeća, prilagodi evanđeoskom projektu.

Vraćajući se na sinodalnost, na brifingu 20. listopada je istaknuta i hitnost jačanja postojećih struktura poput pastoralnih vijeća.

Razmišljanja o đakonatu žena

Na novinarsko pitanje o ženama đakonicama, irska sestra Mary Teresa Barron napomenula je da je to pitanje također na stolu za sinodalno razlučivanje. Upravo je ljepoti Katoličke crkve svojstveno da postoje različita mišljenja, ali dok se raspravlja, dodala je, ne bi bilo u redu govoriti izvan sinodalnog prostora.

S tim u vezi, sirijska sestra Houda Fadoul je naglasila da svi moraju preuzeti svoju ulogu u Crkvi, i muškarci i žene, učeći koristiti Gospodinove darove. Nadbiskup Gintaras Grušas dodao je da je dio te vrlo široke razmjene na Sinodi i rasprava o različitim službama u Crkvi. Obično, primijetio je, tražimo da ili ne odgovor. Jasno je da postoje razlike u mišljenjima koje ovise i o kulturnom podrijetlu pa je u ovoj fazi prerano donositi odluku, kazao je Grušas (vatican news; noisiamochiesa.org; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.