Riječka nadbiskupija više neće koristiti anakrone počasne naslove

Odlukom od 28. studenoga 2022. riječki nadbiskup Mate Uzinić odredio je, polazeći od evanđeoske jednostavnosti Isusova nauka, da se u nadbiskupijskoj komunikaciji odsada više neće koristiti počasni naslovi kao što su velečasni”, don”, prečasni”, monisnjor”, preuzvišeni” i sl.

U odluci nadbiskupa stoji: „Polazeći od želje za pojednostavljivanjem službene unutarckvene korespondencije, koju je potrebno uskladiti s potrebama današnjice te u većoj želji da nasljedujemo duh evandeoske jednostavnosti, donosim odluku da se ubuduće u medusobnoj unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće koristiti počasni naslovi, kao što su velečasni, don, prečasni, monsinjor, preuzvišeni i sl, nego da ćemo se medusobno službeno oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo i razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo. Ovim se ne dira u pravo svakoga da u privatnoj korespondenciji zadrži i koristi one naslove koji mu po pravu pripadaju“.

Potom se nadodaje: „U duhu ove odluke također vas obavještavam da sam prestao koristiti biskupski grb i da u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati portret ili sliku riječkog nadbiskupa, nakon što se skine portret ili slika riječkog nadbiskupa u miru lvana Devčića. U službenim prostorijama je dovoljno da bude križ i, eventualno, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portret ili slika pape, čiju službu, kao i svoju službu i sebe samoga, preporučujem u vaše molitve, obećavajući vam svoju molitvu i blizinu. S poštovanjem uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu, riječki nadbiskup“ (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.