Nadbiskup Stefan Heße: Potrebne su alternative obveznom svećeničkom celibatu

Koliko god cijenio celibat, nadbiskup Stefan Heße kaže da su potrebni drugi načini da se popravi „nedostatak kvalificiranih radnika“ u Crkvi, izvijestio je 20. lipnja katholisch.de.

S obzirom na manjak svećenika, hamburški se nadbiskup Stefan Heße zalaže za alternative obveznom celibatu. „Mislim da su potrebne alternative, koliko god cijenio celibat i volio ga živjeti“, rekao je Heße u razgovoru za kölnski „Domradio“. U nadbiskupiji Hamburg već postoje oženjeni svećenici s odgovarajućim dopuštenjem. „Imamo đakone u građanskim poslovima, zašto ne bi bili i svećenici u građanskim poslovima?“, upitao je Heße.

Putevi poziva sada su u osnovi vrlo individualni. „Mislim da stari sustavi, sjemenište, kamo su svi išli, više nisu putevi kojima se može ići“, rekao je. Činjenica da su trenutno samo dva mladića na svećeničkom putu u njegovoj nadbiskupiji „zabrinjava me kao biskupa“. Heße se požalio na „nedostatak kvalificiranih radnika“ i u drugim strukama u Crkvi. Stoga je važno biti kreativan i pronaći nove načine. Na primjer, on već promiče osobe koje mijenjaju karijeru u laičkim pastoralnim profesijama. Uglavnom, potrebno je puno pažnje i blizine, smatra nadbiskup. „A mi moramo čuti gdje Bog zove, možda zove na novim mjestima koja još nismo ni primijetili.“

Povod intervjuu bilo je Heßeovo svećeničko ređenje prije 30 godina. Osvrćući se na ovo vrijeme, 56-godišnjak je rekao da njegov put „ni na koji način nije bio planiran“: „U određenim trenucima imao sam želju vratiti se u pastoral jer sam tamo doživio puno lijepih stvari.“ I danas kao biskup nastoji održavati kontakt s ljudima. To je moguće u Hamburgu zbog situacije u dijaspori, a dijelom i digitalno zbog velikih udaljenosti u nadbiskupiji. „Zato se ovdje u Hamburgu osjećam vrlo dobro“ (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.