Nova pravila konklave? Papa primio na audijenciju kanonskog pravnika Ghirlandu

Papa Franjo primio je na razgovor u srijedu 8. studenog utjecajnog kanonskog pravnika kardinala Gianfranca Ghirlandu. Priopćio je to Vatikanski tiskovni ured. Audijencija je došla nekoliko dana nakon što su neki konzervativni internetski portali tvrdili da Ghirlanda trenutno radi s Papom na opsežnoj reformi pravila koja reguliraju izbore za pape. Američki tradicionalistički portal „The Remnant“ prvi je o tome pisao 4. studenog, javlja 9. studenog KNA.

Pozivajući se na „dobro obaviještene vatikanske izvore“, konzervativci pišu da su se kardinal Ghirlanda i Papa više puta susreli u nekoliko mjeseci. Tu vide mogućnost da se radi o temeljnoj promjeni papinske konstitucije „Universi dominici gregis“ o izboru budućih papa. Ovaj zakon, koji je donio Ivan Pavao II., ostao je u bitnome nepromijenjen od 1996. godine.

Svećenici, redovnice i redovnici te laici s pravom glasa?

Ubuduće bi, među ostalim, kardinali stariji od 80 godina trebali biti isključeni iz takozvane predkonklave, navodi „The Remnant“. Nadalje, uz kardinale bi bili i svećenici, redovnice i redovnici te laikinje i laici koji bi imali pravo glasa u izboru pape.

„Nema dokaza da postoji ikakva osnova za ovu poruku“, komentirao je novinske izvještaje glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni.

Iako, dakle, nema nikakvih službenih potvrda o ovakvoj reformi, iznešena ideja nije loša. Kanonski pravnik i isusovac Gianfranco Ghirlanda (81) smatra se jednim od pravnih arhitekata reforme Rimske kurije pod papom Franjom, kojom su u ožujku 2022. reorganizirani rimski dikasteriji i drugi središnji uredi Katoličke crkve. Proširenje svjetske Biskupske sinode s udjelom od 25 posto nebiskupa, koja se prvi put sastala u listopadu 2023., također nosi njegov potpis.

Vatikanski promatrači su u posljednje dvije godine u više navrata spekulirali o skoroj Franjinoj promjeni papinskih izbornih pravila. Nakon što je Papa preživio tešku operaciju debelog crijeva sredinom 2021. godine, istaknuti crkveni povjesničari založili su se za suvremeniji izborni sustav. U pravilu, pred kraj mandata pape donose nova pravila za izbor nasljednika. Benedikt XVI. je u veljači 2013. promijenio neke detalje konstitucije iz 1996. godine (kna; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.