Belgijski premijer poziva na laicizaciju biskupa Rogera Vangheluwea

U razgovoru s apostolskim nuncijem belgijski premijer pozvao je na laicizaciju biskupa emeritusa iz Bruggea. Biskupska konferencija zemlje već je ranije pozvala Vatikan na ovaj korak

Belgijski premijer Alexander De Croo pozvao je na laicizaciju bivšeg biskupa Brugesa Rogera Vangheluwea. Prema medijskim izvješćima, De Croo se za ovaj korak založio u ponedjeljak 22. siječnja u razgovoru s belgijskim nuncijem Francom Coppolom. Vangheluwe je 2010. dao ostavku na čelo biskupije u Bruggeu, priznavši da je seksualno zlostavljao svoje nećake.

Prošle su jeseni belgijski biskupi također pozvali da se zlostavljača otpusti iz klera. Biskup Antwerpena Johan Bonny tada je izrazio nerazumijevanje što Vangheluwe nije laiciziran. Prema Bonnyju, Belgijska biskupska konferencija je od Vatikana zatražila laicizaciju Vangheluwea u zimu 2022., ali još nije dobila odgovor (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.