Redovnica Jeannine Gramick: Sve veće prihvaćanje LGBTQ osoba i pastorala u Crkvi

Desetljećima je američka redovnica Jeannine Gramick bila kritizirana zbog svoje pastoralne skrbi. Susret s papom tijekom svjetske Sinode pokazuje novu otvorenost glede LGBTQ pitanja u Katoličkoj crkvi, rekla je.

Američka redovnica Jeannine Gramick vidi “porast prihvaćanja LGBTQ tema i pastorala” među papom Franjom i biskupima. To stoji u priopćenju koje je 17. listopada objavio New Ways Ministry nakon sastanka sestre Jeannine Gramick s papom Franjom. U priopćenju stoji: “Gramick je zahvalila Papi na njegovoj otvorenosti za blagoslov istospolnih zajednica i protivljenju kriminalizaciji LGBTQ osoba u civilnom društvu.”

Gramick, suosnivačica LGTBQ katoličke organizacije New Ways Ministry iz Marylanda, imala je 50-minutni razgovor s Papom u vatikanskom Domu Santa Marta. Otputovala je u Rim posebno na sastanak i bila je u pratnji troje zaposlenika. Susret s papom Franjom bio je “veliko ohrabrenje” i pokazao je “novu otvorenost prema LGBTQ temama u Katoličkoj crkvi”, stoji u priopćenju. “Susret je priznanje ne samo za rad Jeannine Gramick i New Ways Ministry, već i za tisuće LGBTQ osoba, župa, škola i pastira koji neumorno rade za jednakost.”

Redovnicu i njezin pokret u prošlosti je prozivala Kongregacija za nauk vjere i kritizirali su je biskupi. Papa Franjo zahvalio je s. Jeannine Gramick za njezin rad u queer pastoralu u rukom pisanom pismu ranije ove godine i pozvao na daljnju korespodenciju.

Komunikacija između pape, sestre Jeannine i Ministarstva New Ways započela je u travnju 2021. kada je Francis DeBernardo pisao Papi kako bi objasnio misiju i rad organizacije. U pismu su također istaknuti povremeni sukobi New Ways Ministry s Vatikanom i nekim američkim katoličkim službenicima tijekom njihove 46-godišnje povijesti, posebno se fokusirajući na pionirsku LGBTQ+ službu sestre Jeannine i oca Roberta Nugenta, SDS, drugog suosnivača New Ways Ministry.

Papa je brzo odgovorio na ovo prvo pismo, objasnivši da Vatikan ponekad dobiva djelomične informacije o ljudima i organizacijama. Napisao je da je pismo New Ways Ministry objektivno ispričalo povijest i pomoglo mu da bolje razumije situaciju. Papino pismo, napisano na službenom memorandumu Vatikana, nudilo je pastoralno ohrabrenje. Na kraju je papa Franjo napisao: “Ostajem vam na raspolaganju”, pozivajući tako na daljnje dopisivanje (katholisch.de; newwaysministry.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.