Umro crkveni kritičar i biskup Jacques Gaillot

Ivan Pavao II. razriješio ga je dužnosti vodstva biskupije, kardinal Meisner potvrdio mu je zabranu u Kölnu, a s papom Franjom se osjećao rehabilitiranim. Sada je umro crkveni kritičar i bivši biskup Jacques Gaillot.

Crkveni kritičar i bivši biskup Evreuxa, Jacques Gaillot (11. rujna 1935.), preminuo je u srijedu 12. travnja poslijepodne u 87. godini života, potvrdila je Francuska biskupska konferencija.

Godine 1995. papa Ivan Pavao II. razriješio je Gaillota dužnosti vodstva biskupije Evreux. Od tada je nosio počasni biskupski naslov davno ugašene biskupije u Sjevernoj Africi: Partenia. Kad je Jacques Gaillot te 1995. godine slavio svoju oproštajnu misu u Evreuxu, taj grad u Normandiji bio je u izvanrednom stanju. Ljudi koji su ga htjeli uvjeriti u svoju solidarnost stigli su s čak 300 autobusa i tri posebna vlaka. 

Do 2010. Gaillot je djelovao kao pisac, župnik rubnih skupina, te u “virtualnoj biskupiji” osnovanoj pod imenom “www.partenia.org”, gdje su mišljenja razmjenjivali i drugi crkveni kritičari.

Čak i nakon dostizanja dobne granice od 75 godina prema kanonskom pravu i Gaillotova povlačenja s “www.partenia.org” 2012. godine, tadašnji kelnski kardinal Joachim Meisner ostao je pri zabrani bivšem francuskom dijecezanskom biskupu na teritoriju svoje biskupije. Od 2013. Gaillot je objavljivao kolumne u novinama Huffington Post.

Nakon što je Gaillot nekoliko godina šutio, 2015. je godine, malo prije njegovog 80. rođendana, na naslovnice dospio njegov susret s papom Franjom. Poglavar je francuskog biskupa, gotovo vršnjaka, primio na 45-minutni razgovor u Vatikanu. Svećenik koji poznaje Gaillota tada je govorio o sastanku sličnomišljenika.

“Božji blagoslov je za sve”
Što se tiče blagoslova rastavljenih i ponovno vjenčanih ili homoseksualnih parova, Papa je nasmiješen rekao: “Božji je blagoslov za sve”. O brizi za izbjeglice i migrante, jednoj od Gaillotovih središnjih zadaća od njegova svrgavanja 1995., Franjo je istaknuo: “Migranti su bili i uvijek jesu ‘tijelo’ Crkve.” Sam Gaillot je nakon susreta rekao da se osjeća rehabilitiranim.

Gaillot je postao poznat izvan Francuske po svojim kritičkim osvrtima na stav Crkve prema celibatu, umjetnoj kontracepciji i homoseksualnosti. Nije bio kritiziran samo u Vatikanu, nego i od biskupa u Francuskoj. Bilo je nekoliko simboličnih gesta Gaillota i Francuske biskupske konferencije za pomirenje. Međutim, praktični koraci nisu uslijedili. Mnoge njegove knjige prevedene su i na njemački.

Gaillot, koji dolazi iz Champagne, zaređen je za svećenika 1961. nakon studija u Francuskoj i Rimu. Godine 1977. imenovan je generalnim vikarom biskupije Langres, a 1982. biskupom Evreuxa (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.