Francuski biskupi: ‘Fiducia supplicans’ je ohrabrenje svećenicima

Francuska biskupska konferencija jedinstveno stoji iza dokumenta Dikasterija za nauk vjere o blagoslovima, koji ostaloga govori i o blagoslovu homoseksualnih parova. Izjava Dikasterija za nauk vjere iz prosinca smatra se ohrabrenjem svećenicima „da velikodušno blagoslove one koji im se obrate i ponizno mole Božju pomoć“, stoji u priopćenju Stalnog vijeća Francuske biskupske konferencije u srijedu 10. siječnja, izvijestila je KNA

Deklaracija „Fiducia supplicans“ od 18. prosinca također podsjeća na katoličko učenje o braku kao „isključivoj, stabilnoj i neraskidivoj zajednici između muškarca i žene, prirodno otvorenoj za rađanje djece“, podsjeća Stalno vijeće.

Francuski biskupi biblijskim citatom iz Evanđelja po Marku podsjećaju da Krist „nije došao pozvati pravednike, nego grešnike“. Oni koji ne žive u situaciji koja im dopušta podjeljivanje sakramenta ženidbe nisu isključeni ni iz Božje ljubavi ni iz njegove Crkve. Cilj je potaknuti ljude u njihovoj želji da se približe Bogu i traže njegovu utjehu.

Vatikanski dokument, koji svećenicima uz izričito dopuštenje pape Franje dopušta da blagoslivljaju homoseksualne parove izvan liturgije, izazvao je međunarodne reakcije unutar Crkve. Nekoliko afričkih biskupskih konferencija i biskupi Kazahstana javno su se ogradili od toga i zabranili takve ceremonije blagoslova.

Bivši član Kurije kardinal Robert Sarah govorio je čak o herezi. Njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller, bivši čelnik Dikasterija za nauk vjere, slično kao i na ranije Franjine dokumente, žali se da ne postoje biblijski tekstovi ili tekstovi crkvenih otaca ili crkvenih učitelja ili prethodni dokumenti Učiteljstva koji podupiru zaključke „Fiducia supplicans“. Stoga je to, po njemu, kršenje crkvene tradicije. Osim toga, smatra da Crkva ne može blagosloviti „grešnu instituciju“ kao što su homoseksualna partnerstva.

Novi nadbiskup Madrida kardinal Jose Cobo Cano nedavno se osjetio prisiljenim, nakon otpora nekolicine svojih svećenika, izjaviti da će vatikanska deklaracija biti u potpunosti provedena u njegovoj biskupiji (vatican news; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.