Osobe pogođene zlostavljanjem zgrožene novim razvojem događaja u slučaju Rupnik

Nekoliko redovnica optužuje bivšeg isusovca Marka Rupnika za zlostavljanje, a on je neko vrijeme bio i ekskomuniciran. No vizitator njegove zajednice i radionice “Centro Aletti” u Rimu tvrdi da tamo nije našao nikakve probleme. One koje su pogođene ogorčeno odgovaraju u pismu.

Osobe pogođene zlostavljanjem oštro kritiziraju način na koji se Papa i Rimski vikarijat obračunavaju s navodnim zlostavljačem Markom Rupnikom i zajednicom “Centro Aletti” koju je on osnovao. Nedavni događaji pokazuju da Crkvi nije stalo do žrtava, stoji u otvorenom pismu objavljenom u utorak 19. rujna 2023. “Govor o ‘nultoj toleranciji prema zlostavljanju u Crkvi’ samo je marketinška kampanja. Zapravo, počinitelji zlostavljanja često se podupiru naknadno, a njihovi se postupci zataškavaju”, nastavlja se u pismu. Autori reagiraju na izvješće o vizitaciji Rimskog vikarijata objavljeno u ponedjeljak 18. rujna, u kojem vizitator izražava sumnju u optužbe protiv Rupnika, koje su dovele do njegove kratke ekskomunikacije. Papa je prije toga primio sadašnju ravnateljicu “Centro Aletti” u privatnu audijenciju. Pismo je upućeno Papi, kardinalu vikaru Angelu De Donatisu, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije i prefektu Dikasterija za redovnike.

Potpisnici su bez riječi pred ovim posljednjim događanjima. Papine riječi na Svjetskom danu mladih u Lisabonu da su “svi, svi, svi” dobrodošli u Crkvu autori pisma vide kao prazne fraze, “jer ipak u ovoj Crkvi nema mjesta za one koji se sjećaju neugodnih istina”. Kao pogođenima, zamjerali su im što su otvoreno govorili o patnjama koje su pretrpjeli. Dok je s jedne strane Papa primio voditeljicu “Centro Aletti”, s druge strane je uvijek odbijao susret s pogođenima, a nije čak ni odgovarao na pisma pogođenih redovnica. Još se ne rješavaju optužbe članova slovenske redovničke zajednice kojoj je Rupnik bio blizak i njezin utemeljitelj. Izvješće o vizitaciji koja je sada objavljena dodatno ismijava bol žrtava.

U priopćenju o rezultatima kanonske vizitacije “Centro Aletti”, koji je organiziran kao javno kanonsko udruženje u Rimskoj biskupiji, odbacuju se sve optužbe protiv radionice mozaika i zajednice koja joj je pridružena. Vizitator, profesor rimskog kanonskog prava Giacomo Incitti, također je izrazio sumnju u optužbe za seksualno nasilje protiv Rupnika. Prema zadatku, istražio je ne samo zajednicu, nego i glavne optužbe protiv Rupnika, “osobito one koje su dovele do zahtjeva za ekskomunikaciju”. Vizitator je primijetio “ozbiljne nepravilnosti”, navodi se u priopćenju Rimskog vikarijata. Ove su nepravilnosti izazvale “razumne sumnje u sam zahtjev za ekskomunikaciju”. Zbog važnosti ovog nalaza, kardinal vikar Angelo De Donatis obavijestio je nadležne dikasterije. Iz vikarijata nisu dali više informacija o ocjeni optužbi protiv Rupnika. Vizitaciju je u siječnju naredio kardinal vikar, koji u Papino ime vodi Rimski vikarijat, dio biskupije izvan Vatikana.

Izbačen iz isusovačkog reda

Prošlog petka papa Franjo primio je Rupnikovu nasljednicu na čelu Centra Aletti, Mariju Campatelli. Campatelli je ranije branila Rupnika i govorila o medijskoj kampanji. Nekoliko žena optužuje Rupnika da ih je učinio seksualno pokornima iskorištavajući svoj svećenički autoritet. Slučaj Rupnik dospio je u javnost u prosincu 2022. Istražni postupak Isusovačkog reda pod vodstvom Kongregacije za nauk vjere završio je utvrđivanjem zastare navodnog nedoličnog ponašanja. U drugom slučaju, Rupnik je ekskomuniciran dekretom Kongregacije za nauk vjere u svibnju 2020. nakon tri godine istrage i postupka. Jednu od žena koje je prisilio na spolni odnos on je u njezinom priznanju oslobodio tog čina. Izopćenje je ukinuto istog mjeseca jer je počinitelj priznao i pokajao se.

Godine 2022. isusovački red zabranio je Rupniku javno vršenje svećeničke službe i nametnuo daljnje mjere. Izbačen je iz reda sredinom lipnja 2023. nakon što je očito ignorirao mjere. Svećenik se nije žalio na isključenje. Osim toga, isusovci su prekinuli vezu s “Centro Aletti” (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.