Nadbiskup Charles Scicluna: Celibat bi za svećenike trebao ponovno postati dobrovoljan

Nadbiskup Malte i bliski suradnik pape Franje, Charles Scicluna, pozvao je na „ozbiljnu raspravu“ o celibatu. Katolička crkva bi trebala razmotriti reviziju svojih pravila kako bi svećenicima omogućila brak, rekao je Scicluna za „Times of Malta“, izvijestili su 8. siječnja KNA i Vatican News.

Celibat opisuje obvezu svećenika i redovnika na beženstvo, što također podrazumijeva i život u čistoći. Opravdava se isticanjem da je zaređeni svećenik radikalno predan službi Bogu i ljudima. O celibatu se, posebno u Europi, javno govori desetljećima. Međutim, Vatikan još uvijek inzistira da celibat bude obavezan za sve koji žele biti svećenici rimskog obreda.

„Zašto bismo izgubili mladića koji bi bio dobar svećenik samo zato što se želi oženiti?“, upitao je Scicluna. Celibat je u prvom tisućljeću postojanja Crkve za svećenike bio dobrovoljan „i trebao bi ponovno postati dobrovoljan“. Nadbiskup je također istaknuo da su se neki svećenici zbog celibata upuštali u tajne veze, koje su u nekim slučajevima rezultirale i djecom. Ovo je „globalna stvarnost“.

Prošle godine papa Franjo nije isključio ukidanje obveznog celibata za svećenike. U razgovoru za argentinski portal Infobae, na pitanje je li moguće revidiranje celibata, odgovorio je: „Da, da“ te se osvrnuo na istočne Crkve ujedinjene s Rimom, gdje se svećenicima bez problema dopušta da žive u braku. Zamislivom smatra i dobrovoljnu odluku o celibatu prije svećeničkog ređenja. „Nije kontradikcija da se svećenik može oženiti“, rekao je tada papa Franjo. On celibat u zapadnoj Crkvi smatra „privremenim propisom“ koji, za razliku od ređenja, nema trajni biljeg.

64-godišnji nadbiskup i pravni stručnjak Charles Scicluna predsjedatelj je Malteške biskupske konferencije i pomoćni tajnik u vatikanskom Dikasteriju za nauk vjere. Smatra se Papinim „glavnim istražiteljem“ u slučajevima zlostavljanja (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.