Vatikan naložio raspuštanje zajednice Loyola koju je utemeljio Rupnik

Ljubljanska nadbiskupija objavila je u petak 15. prosinca da je nadležni vatikanski Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života već u listopadu naredio raspuštanje zajednice sestara koju je ustanovio Marko Rupnik u roku od godinu dana. „Dikasterij je 20. listopada 2023. izdao dekret o raspuštanju zajednice Loyola zbog ozbiljnih problema u vršenju vlasti i zajedničkog načina života“, stoji u priopćenju nadbiskupije, izvijestio je katholisch.de

Dekret je u četvrtak 14. prosinca predan sestrama zajednice u Ljubljani, priopćila je Ljubljanska nadbiskupija. Nadbiskup Stanislav Zore vizitirao je zajednicu 2019. godine i početkom 2020. godine izvijestio nadležni Dikasterij o rezultatima. Budući da Zajednica ima svoj generalat u Rimu, Dikasterij je predmet uputio Rimskoj biskupiji, gdje je također ispitana. Završno izvješće ove vizitacije predstavljeno je Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u rujnu 2022. godine.

Ove godine, krajem rujna, doznalo se da je dosadašnja poglavarica zajednice Loyola i Rupnikova pouzdanica Ivanka Hosta dobila crkveni stegovni dekret koji je izdao rimski pomoćni biskup Daniele Libanori zbog stila i načina vođenja zajednice. Biskup Libanori je također bio odgovoran za vizitaciju u Rimskoj biskupiji. Optužbe za zlostavljanje protiv Rupnika iznesene su također iz ove zajednice, a odnose se na navodna nedjela između sredine 1980-ih i 2018. godine. Govori se da je Ivanka Hosta znala za optužbe 1980-ih i 1990-ih, ali nije ništa poduzela.

Dekret je potvrdio da je Hosta imala stil vodstva „štetan za dostojanstvo i prava svih redovnica koje čine zajednicu“. Posebice ima pritužbi na miješanje „forum internum“ i „forum externum“, tj. dušobrižništva i vodstva.

U listopadu 2023. Vatikan je objavio da je papa Franjo zadužio Dikasterij za nauk vjere da istraži optužbe protiv bivšeg isusovca Rupnika. Nakon otpusta iz Družbe Isusove Rupnik je primljen u Koparsku biskupiju koja pripada Ljubljanskoj crkvenoj pokrajini. Kako bi crkveni postupak protiv Rupnika bio moguć, Papa je ukinuo zastaru. Papinsko povjerenstvo za zaštitu djece prethodno je višestruko kritiziralo postupanje prema Rupniku. O trenutnom statusu postupka nije poznato ništa (katholisch.de; radio.ognjisce.si; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.